Vakantie Link
Image default
Vervoer en transport

Motorboot zelf verkopen of met de hulp van een jachtmakelaar?

Ben jij van plan jouw boot te verkopen, maar weet je nog niet precies hoe je dat wilt doen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een vriend vragen jou te helpen met de verkoop of helemaal alleen. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten helpen door professional. Wanneer je hiervoor kiest heb je te maken met verschillende voor- en nadelen die je weleens zou willen weten. 

Hoe verkoop je een boot eigenlijk? 

Als kapitein van een boot heb je vaak een emotionele band met jouw vaartuig. Je wilt daarom op de beste manier jouw motorboot verkopen en zorgen dat de boot een leuk nieuw plekje krijgt. Uiteraard wil je er ook een mooi bedrag voor hebben. Deze twee zaken zijn voor veel mensen erg belangrijk bij het verkopen van een boot. Ook zijn er andere zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het verkopen van een boot. Je moet namelijk erg veel regelen bij het verkopen van een boot. Denk bijvoorbeeld aan het maken van professionele foto’s om de boot aantrekkelijk te presenteren op verschillende kanalen. Ook het bepalen van een realistische vraagprijs is van groot belang. Verder zijn er allerlei administratieve zaken waar aandacht aan moet worden besteed bij het verkopen van een boot. 

Een jachtmakelaar inschakelen 

Dit zijn allemaal dingen waar je je misschien niet mee wil bezighouden. Om die reden kun je een jachtmakelaar inschakelen die je assisteert in dit proces. Een jachtmakelaar helpt mensen bij het aankopen of verkopen van motorboten. Ze hebben vakkennis en weten hoe ze een boot moeten verkopen. Zo denken zij met je mee en willen ook zij dat jouw boot een nieuw plekje krijgt. Zij zijn de schakel tussen koper en verkoper en helpen mensen die op zoek zijn naar een motorboot bij het zoek- en koopproces, maar helpen tegelijkertijd ook mensen die hun motorboot willen verkopen. Een groot voordeel van het inschakelen van een jachtmakelaar is hun jarenlange ervaring in het verkopen van boten. Zij kunnen zo binnen no time een geschikte vraagprijs bepalen voor jouw boot wat als realistisch wordt gezien door andere partijen.  Jachtmakelaars geven ook advies op fiscale aspecten. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde dingen belastingtechnisch handig regelen. Zo kom jij nog voordeliger uit de deal.  

Zelf aan de slag 

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de verkoop. Dat hoeft niet alleen maar nadelig te zijn. Wanneer je zelf een boot verkoopt kun je bijvoorbeeld makkelijker de boot blijven gebruiken. Dit wordt iets lastiger als de boot in de haven komt te liggen van de jachtmakelaar. Dat is prettig als je nog niet meteen afstand wilt nemen van jouw boot. Een ander voordeel is uiteraard dat je alles zelf in de hand hebt. Dat kan positieve gevolgen hebben, maar kan soms ook negatief uitpakken. Kortom, zelf jouw boot verkopen is mogelijk, maar kost veel uitzoek werk en dus tijd. Een jachtmakelaar kan dit hele proces uit handen nemen voor jou.