Vakantie Link
Image default
Dienstverlening

Dit moet je weten over de taxi

Een taxi is een voertuig dat wordt gebruikt om mensen van de ene plek naar de andere te verplaatsen. Dit gebeurd tegen betaling. In films zijn taxi’s vaak geel gekleurd. Maar in werkelijkheid is dit niet altijd het geval. Een taxi is te herkennen aan het bordje op het dak. In dit artikel vertellen we je meer over dit professionele voertuig. 

Hiervoor worden ze gebruikt

Een taxi kan voor veel dingen worden gebruikt. Vaak wordt het voertuig ingehuurd door mensen die geen eigen vervoer hebben of niet zelf kunnen rijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld iemand die geen auto meer heeft of bejaarden. Taxi’s kunnen ook worden gebruikt om rechtstreeks naar een locatie te gaan, het openbaar vervoer moet namelijk regelmatig stoppen en gaat vaak via een omweg. Zo zorgt Taxi Schiphol ervoor dat je vlak voor het vliegveld afgezet wordt, zonder gedoe. 

Zo bestel je een taxi

Er zijn veel verschillende manieren om een taxi te bestellen. Het bellen is de meest voorkomende methode. Hierbij bel je naar een taxicentrale, een operator zal de opdracht aannemen en een taxi je kant op sturen. Daarnaast zijn er ook apps waarmee je een taxi kan bestellen, dit is echter vaak alleen beschikbaar in grote steden. Het is natuurlijk ook mogelijk om naar de kant van de weg te lopen en je hand uit te steken, zo weten taxi’s dat je wilt worden opgehaald. 

Tarieven

Vaak zijn taxi’s een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Maar je krijgt er natuurlijk veel voor terug. Zo zit het een stuk comfortabeler en ga je rechtstreeks naar de locatie. Taxi’s hebben vaak een taximeter, dit apparaat berekent de prijs op basis van afgelegde afstand en hoe lang het duurde. Het kan ook zo zijn dat taxi’s vaste tarieven hebben. 

Verschillende soorten taxi’s

Er zijn een aantal verschillende soorten taxi’s. Zo is er natuurlijk de standaard taxi, maar ook een luxere versie. Deze heeft bijvoorbeeld meer beenruimte. Ook zijn er speciaal aangepaste taxi’s voor mensen met een beperking. 

Veiligheid van taxi’s

Doordat een taxichauffeur zich aan een flink aantal regels moet houden, is een taxi over het algemeen zeer veilig om te gebruiken. Het is wel verstandig altijd te vragen naar het vervoersbewijs en identiteit van de chauffeur.