Vakantie Link
Image default
Onderwijs

Bezig met Italiaans leren? Maak deze fouten niet

Het leren van een nieuwe taal is altijd een intensief, maar mooi avontuur. Het gaat gepaard met vallen en opstaan. Toch wil je natuurlijk zo min mogelijk fouten maken en zo snel mogelijk de taal eigen maken. Als je op de hoogte bent van de onderstaande fouten, dan voorkom je in ieder geval de meest gemaakte fouten door Nederlanders die de Italiaanse taal leren.  

 

De letter ‘C’ 

 

De letter ‘c’ is in het Italiaans een vrij bijzondere. De uitspraak ervan is namelijk afhankelijk van de klinker die volgt. Wanneer de letter gevolgd wordt door de letter ‘i’ of ‘e’ dan is de uitspraak ‘zacht’. Je spreekt het dan uit als ‘tj’. Denk bijvoorbeeld aan cappuccino of carpaccio. Wanneer de letter ‘c’ gevolgd wordt door de letters ‘a’ of ‘o’, dan is de uitspraak juist hard en klinkt het als een ‘K’. 

 

Woordgeslachten 

 

Woordgeslachten: dit onderdeel zorgt in veel vreemde talen voor de nodige uitdaging. Waar het voor veel Nederlanders gebruikelijk is om het merendeel van de dingen in de mannelijke vorm aan te spreken, is dat in het Italiaans wel anders. In deze taal is er meer balans tussen mannelijke en vrouwelijke woorden. Je zou in eerste instantie denken dat het daarom ook moeilijker wordt om te leren, maar dit is eigenlijk niet het geval. Woorden die op een ‘o’ eindigen zijn doorgaans mannelijk. Eindigt een woord op een ‘a’? Dan is de kans groot dat het om een vrouwelijk woord gaat. In de praktijk zal je echter merken dat dit niet altijd opgaat, door bijvoorbeeld afwijkingen door meervoudsvormen of andere uitzonderingen. Voor veel woorden zit er dus niks anders op dan het geslacht ervan uit je hoofd leren. 

 

Accentueren 

 

Als je luistert naar de Italiaanse taal, dan zal je vast opvallen dat de Italianen veel aandacht hebben voor de uitspraak en intonatie van de woorden. Eén ding wat je kan toepassen om al meer Italiaans te klinken is het accentueren van dubbele medeklinkers. Als er een dubbele medeklinker wordt geschreven, zoals in cappuccino, dan accentueer je die. Cap-puccino. Haast je dus niet over de medeklinkers heen. 

 

Zoals in elke taal zijn er valkuilen en zaken waar je op kan of moet letten. Dat geldt dus ook voor het Italiaans. Een manier om de taal sneller eigen te maken is een cursus Italiaans of zakelijk Italiaans. Hier word je vaak meteen gewezen op veelvoorkomende fouten en maak je ze dus niet meer. 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/italiaans/