Vakantie Link
Image default
Banen en opleidingen

wat doen als je moe bent van werk

vacatures

Dergelijke vragen worden vooral gekweld door professionals van middelbare leeftijd die werkplezier proberen te krijgen, waarbij ze manoeuvreren tussen huishoudelijke verantwoordelijkheden en de noodzaak om geld te verdienen. Welke acties moeten worden ondernomen om professionele tevredenheid te voelen? Hoe om te gaan met de saaiheid en vermoeidheid van het dagelijkse werk? En wat als het tijd is voor ingrijpende veranderingen?
Wat de experts zeggen

De crisis halverwege je carrière is niet alleen een episodische frustratie of een ‘bijzonder moeilijk werkproject’ dat je uitput, het is een aanhoudende toestand die ‘ik denk dat ik iets mis’, legt Gianpiero Petrilleri uit, universitair hoofddocent organisatiegedrag bij INSEAD . Dit soort professionele ontevredenheid komt veel voor bij werknemers van middelbare leeftijd, zei hij. Zelfs succesvolle mensen zijn niet immuun voor deze gevoelens, aldus coach en auteur van verschillende boeken Whitney Johnson. Ze vragen zich af: “Is dit echt wat ik wil doen?” Hieronder zullen we praten over wat u in dergelijke situaties kunt doen.
Heroverweeg het probleem

Bepaal eerst de reden voor uw professionele ontevredenheid. “Je moet het probleem oplossen en beginnen bij de bron van de pijn. Is dit de baan zelf? Of een bedrijf? Elk antwoord heeft zijn eigen recept ”, zegt Petrilleri. Het is natuurlijk niet eenvoudig om op middelbare leeftijd, als je verplichtingen hebt – hypotheek- of schoolkinderen, je carrièrepad te heroverwegen. Als u merkt dat ze u tegenhouden, adviseert Johnson om “bestaande beperkingen te heroverwegen”. Zolang je jong bent en overal ter wereld kunt wonen en werken, is loopbaanplanning ongelooflijk moeilijk. “Maar op middelbare leeftijd worden de grenzen smaller. U weet dat u op een bepaalde geografische locatie moet werken en een bepaald bedrag moet verdienen voor de kost. Beperkingen helpen, ”zegt de expert.
Kleine veranderingen

Het is niet ongebruikelijk om gelukkig te zijn in gezelschap, maar ongelukkig op het werk. Een mogelijke remedie zou zijn om na te denken over kleine “veranderingen die u kunt gebruiken om uw werk te verbeteren”, zegt Petrilieri. Zelfs als je de omstandigheden niet kunt overwinnen, kun je het microklimaat waarin je werkt veranderen: zoek bijvoorbeeld een interessant project, breng medewerkers met verschillende achtergronden samen of sluit je aan bij een interne commissie of team dat je in nieuwe richtingen zal leiden. U kunt verschillende plannen bespreken met het management of om overplaatsing naar een ander kantoor vragen. Het vernieuwen van verantwoordelijkheden kan uw kijk en perspectief veranderen. Het gaat erom bewust “uw beroep, collega’s en plaats te kiezen”.

Focus op leren

Verveling is een van de grootste boosdoeners van loopbaanfrustratie. “Je leven en je carrière is een continue leerlijn”, zegt Johnson. Maar als je veertig bent, weet je al wat je doet en weet je hoe je het goed moet doen, waardoor je je verveelt. De voor de hand liggende oplossing voor het probleem is om je baas om promotie te vragen en nieuwe taken en verantwoordelijkheden op je te nemen. Johnson adviseert echter om ook horizontale promotie te overwegen: “Misschien moet je de carrièreladder niet beklimmen als je iets interessants kunt doen waardoor je kunt leren en groeien?”

Als er geen geschikte vacatures zijn, stelt Johnson voor om uw eigen vacatures te creëren: “Zoek de problemen binnen uw organisatie en rechtvaardig waarom u ze kunt oplossen.” Een andere vraag die de moeite waard is om te stellen is: “Waar word ik om geprezen? Waar kan ik gemakkelijk mee omgaan, terwijl anderen het moeilijk vinden? ” Wees creatief. Bedenk waar u uw voordelen kunt gebruiken om bedrijfsgeld aan te trekken of te besparen. En dan zeggen: “We moeten dit proberen.”
Zoek bewust naar betekenis

Een onvervulde wens om nuttig te zijn is een andere veel voorkomende bron van ontmoediging en professionele ontevredenheid. Je kunt op het punt komen dat je urenlang werkt en je afvraagt ​​waarom dit allemaal nodig is. Onthoud dat “de zin van het leven niet bij je aanklopt”, adviseert Petrilleri. Hij stelt voor om mensen te vinden die direct baat hebben bij uw werk, of dat nu klanten, klanten of collega’s zijn: “Als u ziet hoe anderen de vruchten van uw werk gebruiken, wordt het moeilijker voor u om betekenis in uw werk te verliezen.”
Overweeg een carrièreverandering

Als de bovenstaande strategieën niet werken, kan een gewaagde stap nodig zijn. “Als je het gevoel hebt dat je opnieuw moet opstarten, kun je er niet omheen. Als je dit soort werk blijft volhouden, bespoedig je alleen maar zelfvernietiging ”, zegt Johnson. Velen zeggen dat geld hen aan het werk houdt, maar dit impliceert vaak dat het verlaten van het gebruikelijke carrièrepad een “verlies van prestige en status” inhoudt. Begrijp wat u precies in uw huidige functie houdt en of u risico’s en experimenten kunt nemen. Het veranderen van carrière midden in een carrière is natuurlijk intimiderend. Maar onthoud ook de voordelen van uw positie. “Je hebt ervaring en je kent jezelf goed. De goedkeuring van anderen is niet meer nodig, zoals het over 20 jaar was ”, zegt Johnson. Gebruik je kennis en denk goed na over wat je zou willen bereiken. Petrilleri gelooft dat het werken met een loopbaancoach in dergelijke situaties zal helpen.

Vecht tegen je vooroordelen

Gevoelens van professionele ontevredenheid kunnen een signaal zijn dat de baan op u weegt. “Misschien word je overweldigd door een bedrijfscultuur die je dwingt om overdreven bezorgd te zijn over je carrière, of de angst wordt veroorzaakt door het idee dat je al je eieren in één mand bewaart en alleen gefocust bent op je werk”, zegt Petrilleri. “Het is algemeen aanvaard dat als je de zin van het leven op je werk niet ziet, je een beschamend stigma hebt. “Om dit gevoel te overwinnen, omringt u uzelf met mensen die u zullen steunen en niet zullen beoordelen omdat u ernaar streeft om uzelf te bevrijden van de uiterlijke kenmerken van succes”, adviseert de expert.

https://www.vindazo.be