Vakantie Link
Image default
Energie

Alles wat u moet weten over de btw teruggaaf zonnepaneel

Iedereen die iets aan iemand anders verkoopt, is in de ogen van de wet een ondernemer. Net als een bakker die investeert in een oven, waarmee hij brood bakt. Als hij het brood aan andere mensen verkoopt, is hij een bedrijfseigenaar. De bakker moet de btw optellen bij de prijs van het brood dat hij verkoopt en die btw afdragen aan de belastingdienst. Anderzijds kan de bakker de btw terugvorderen die hij op de oven heeft betaald en op andere zaken waarin hij voor zijn bedrijf heeft geïnvesteerd. Op het einde van het aanslagjaar dient hij zijn btw-aangiften in bij de belastingdienst, inclusief de btw die hij verschuldigd is en de btw die hem verschuldigd is. Zo werkt het ook als je investeert in een zonnepaneelsysteem. Je produceert dan iets (elektriciteit) dat aan iemand anders (de energieleverancier) wordt verkocht. Hoewel een deel van de elektriciteit ter plaatse wordt verbruikt, is er meestal een deel van de elektriciteit dat terugvloeit naar het net waarvoor u geld terugkrijgt. Daarom word je gezien als ondernemer met een eigen bedrijf als je zonnepanelen hebt. Een ondernemer wordt geacht btw te betalen over het goed dat hij of zij verkoopt (de elektriciteit), en kan btw teruggaaf zonnepaneel aanvragen over de investering die nodig is om dat goed te produceren (de installatie van zonnepanelen).

Hoe werkt de btw teruggaaf zonnepaneel?

Wil je als ondernemer geregistreerd staan ​​en dus de 21% btw terugvragen, dan heb je een btw-nummer nodig van de belastingdienst voor de btw teruggaaf zonnepaneel. Met dat nummer kunt u uw belastingaangifte doen, de btw aangeven over de elektriciteit die u ‘verkocht’ en over de investering in zonnepanelen die u hebt gekocht.

Btw teruggaaf zonnepaneel berekenen en terugvragen

Het btw-bedrag dat u besteedt is eenvoudig te berekenen. Het is gewoon de 21% btw die je op je installatie hebt betaald. Maar hoeveel btw je van je ‘klant’ (d.w.z. je stroomleverancier) hebt ontvangen, hangt af van hoeveel stroom je in de loop van het jaar aan hem ‘verkocht’ hebt. En uitzoeken hoeveel stroom je precies teruglevert aan het net en de btw over dat bedrag berekenen is een beetje ingewikkeld. Net zoals het voor de belastingdienst ingewikkeld is om de cijfers te controleren. Daarom heeft de belastingdienst besloten om een ​​schatting te maken van het bedrag aan btw dat u zou hebben ontvangen op basis van het geïnstalleerde vermogen van uw zonnestelsel. De schatting wordt de ‘forfait’ genoemd en is anders voor de ‘gewone’ zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, dan voor geïntegreerde panelen die in het dak worden geplaatst.