Vakantie Link
Image default
Zorg

Alles wat je moet weten over incontinentie

Incontinentie is een aandoening waarbij urine en/of ontlasting ongewild wordt verloren, treft veel mensen en beïnvloedt hun vermogen om de blaas en darmen volledig onder controle te houden. Deze aandoening kent verschillende vormen en wordt veroorzaakt door diverse factoren, waardoor de behandeling niet altijd uniform is. Laten we eens kijken wat je allemaal moet weten over incontinentie.

Welke soorten continentie zijn er?

Incontinentie kent verschillende vormen, waaronder stressincontinentie waarbij urineverlies optreedt bij fysieke activiteiten, aandrangincontinentie met plotselinge en hevige aandrang om te plassen, gemengde incontinentie dat een combinatie is van aandrangincontinentie en stressincontinentie, overloopincontinentie waarbij kleine hoeveelheden urine ongewild worden verloren uit een volle blaas, functionele incontinentie waarbij men niet op tijd naar het toilet kan vanwege beperkingen, ontlastingsincontinentie waarbij ontlasting ongewild wordt verloren, en totale incontinentie waarbij er geen aandrang meer is en de blaas en darmen urine en ontlasting onbeheerst laten lopen. Deze vormen van incontinentie kunnen verschillende oorzaken hebben en komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Welke oorzaken kunnen leiden tot incontinentie?

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, en de juiste behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Problemen met de bekkenbodemspieren, zoals verslapping of disfunctie, zijn vaak de belangrijkste oorzaak bij vrouwen. Bij mannen kan incontinentie vaak verband houden met prostaatproblemen. Andere oorzaken kunnen neurologische aandoeningen, psychische spanning, fysieke beperkingen, overgewicht, obstipatie, kanker, bepaalde medicijnen en stofwisselingsziekten zijn. Het bespreken van incontinentieproblemen met een arts is essentieel om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Behandeling

Een adequate behandeling van incontinentie hangt af van het type en de oorzaak ervan, en daarom is het essentieel om incontinentie altijd met een arts te bespreken. Een arts kan de juiste diagnose stellen of doorverwijzen naar een specialist, zodat de aandoening effectief kan worden aangepakt met de juiste behandelingm met bijvoorbeeld apparatuur van Medilaser. Soms is een urologische aandoening de onderliggende oorzaak van incontinentie, waardoor behandeling op de polikliniek urologie nodig kan zijn. Naast medische behandelingen kunnen er ook hulpmiddelen worden gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen, zoals inlegverbanden of incontinentie broekjes, die specifiek worden aanbevolen op basis van de persoonlijke situatie na overleg met een arts.